Objavljeno: 28. 04. 2017.
Kategorija: Dobro jutro!

Otok će štititi Kaštel Stari

Svi misle da Lučka uprava gradi isključivo goleme porte za jahtaše u razvikanim mjestima Srednje Dalmacije a zamislite, gradit će se i mala luka u jednom od sedam Kaštela, u Kaštel Starome. Zapravo će to na kraju ispast lipi porat sa stotinjak brodi ali sada Kaštel Stari nema baš ništa, niti mandrač. Znači, nije to neko atraktivno turističko mjesto s razvijenim nautičarstvom pa da se gradi golema marina.

 

Nego je u pitanju logična odluka da među sedam Kaštela i Kaštel Stari, po tradiciji zvan Selo i smatran glavnim središtem Kaštela gdje se održavaju ljeti i zimi za Božić i Novu godinu kulturna i zabavna događanja – dobije svoj porat a ne kao sad da se svaki brod može vezat jedino privremeno, pogotovo ako je malo veći kao npr. ribarska plivarica ili koćarica.

 

PORTI KAŠTELA

 

Poznati su Kaštel Sućurac i Gomilica sa svojim marinama, Kambelovac je povijesna ribarska golema luka a ima i veliki mul iz vremena kad su odatle brodi išli za Split na Brodaricu. Onda i Kaštel Lukšić ima predivan porat s puno brodica za mještane, a onda dođe Stari di dobiješ morsku bolest gledat barke kako skaču na malo juga ili lebićade.

 

Osim prastarog golemog mula koji ne štiti nego samo strši isprid rive usred mista, tamo di je dugačka zgrada Dalmacijavina i di se uz rivu vežu brodi, gotovo kao na otvorenom, Kaštel Stari nema ništa. Pruža se pogled prema spomeniku duž prostrane vale i šetnice do Kaštel Novog a onda iza punte još jedan lipi veliki porat za brodice. Znači i Kaštel Novi ima svoje misto za vezat brod. I eto smo stigli do Kaštel Štafilića i smišnog mandrača kod kule Nehaja. Lučka uprava vodi računa o Kaštelima i osim novog porta u Kaštel Starom popravit će se po kaštelanskim rivama i lučicama gdje god je potrebno.

 

 

MOSTIĆ PA LUKOBRAN

 

Porat Kaštel Starog zamislio je arhitekta Edo Šegvić na maštovit način kako samo on to zna. Kad se prošetate na vrh postojećeg mula, dakle do zelenoga lučkog svjetla, prije nego padnete u more promislite da će tu možda već i dogodine počet novi lukobran. A novi lukobran će bit zapravo otok. Mostićem će se priskočit na početak novog lukobrana koji će se tako nastavit na postojeći produžen prema jugozapadu i zapadu i na kraju zakrivljen prema rivi pa će porat potpuno zaštititi i od jačeg maeštrala.

 

U luci će se osigurati potrebni prostori za operativni dio luke, te za potrebne nautičke i komunalne vezove, za ukupno 164 veza ali još se radi o prijedlogu jer krajnji izgled porta uvjetovat će i postavljanje pontona unutar luke za koje će se sigurno moći vezat brodovi raznih kategorija. Lukobran je dug oko 60 m sa skalinama i uvjetima za šetat pa se i odmorit s pogledom prema Čiovo jednako kao i prema obali Kaštel Starog.

 

SRDELI 15 GODINA

 

Uredit će se i riva, proširiti za šest-sedam metara s pločnikom i još 4 m prostora za štekate, te pojas zelenila, pa rasvjeta, šentade i slično, Kaštel Stari stvarno mora zablistati. Kaštelani će znati to i proslavit, spremaju se za dogodine kad je i klubu porta i brodara Srdela petnaesti rođendan, kaže sadašnji predsjednik Mate Vrtlar (a izabran je i najnoviji predsjednik Jakov Sirovica), ističući da je glavni kreator svih inicijativa oko toga u zadnjem desetljeću popularni Dodo, Doris Čiček s nekadašnjom logistikom Nebojše Polića, prvog predsjednika Srdele, a pomogla su im i oba Udovičića, dva Ivana, rođaci, jedan gradonačelnik svih Kaštela, a drugi poteštat Kaštel Staroga.

 

Na fotografijama vidi se zeleno lučko svjetlo na vrhu mula odakle počinje mostić do novog lukobrana, vidi se i spomenik prema Kaštel Novom s nezaštićenom rivom s mora, pa pogled iz Novog prema Starom, te golemo staro zarđalo sidro poput simbola zaborava u Kaštel Starom.