Objavljeno: 29. 03. 2017.
Kategorija: Dobro jutro!

Radićeva bazilika za Vatikan

 

Pučišća i autori živog kamena

 

 

 

 

Za Pučišća na otoku Braču zna cijeli svijet jer se bijeli brački kamen proslavio već odavno kao izuzetan dar prirode, a tu jedinstvenost dugo već prati i bračka klesarska i kiparska tradicija, svjetski poznata klesarska škola malog mista Pučišća na sjevernoj obali otoka, kad se iz Supetra krene prema mjestu Postira, pa onda još dalje do Pučišća, Povlja i Sumartina na krajnjem jugoistoku Brača. Taj kameni pečat i višestoljetni renome osjeti se odmah, na prvom koraku, na ulasku u taj mali gradić koji se u predivnoj uvali bijeli prepoznatljivošću bračkog kamena.

 

MINIJATURE ZVONIKA I LANTERNI

 

Godinama Pučišća iznenađuju na klesarskoj sceni, vječno su «eksploatirana», evo i kad se gradio novi dio supetarske rive, a ljudi Pučišća ne zaostaju za svojim kamenom nego radom u kamenu te kreativnošću i vještinom svako malo zaustave dah mnogima iz raznih krajeva svijeta zainteresiranog za umjetnost u kamenu.

Poznata su imena poput Pere Jakšića koji je sinonim i udarni brend za autohtonu priču bračkoga kamena, a niz je kreativaca, kipara, klesara, npr. poput Daslava Petrovića i mnogih drugih. Ne biste vjerovali kako se iz ljeta u ljeto za turističkih pohoda mnogi raspituju i zanimaju – ima li što nova na temu pjesnika u kamenu iz Pučišća.

Josip Radić (49) ime je koje je već poznato po zvonicima i kulama lanterni izrađenih u kamenu pa je ujedno i autor vječne izložbe u Pučišćima, u crkvici Blažene Djevice Marije, koju posjećuju turisti svake sezone. Zanimljivo je da Radić trenutno radi na bazilici sv. Petra u Rimu. Dakle, glasovita bazilika, duga 180 metara, u djelu Josipa Radića bit će 200 puta umanjena, dužina njegove bazilike u kamenu svedena je na 90 cm, na tako uski prostor u kojem će se autor izraziti istančanom kreativnošću u kamenu. Za jednostavnu usporedbu – kamen nije kao drugi materijali i nije lako «filigranski» stvarati jer kamen lako puca, grijanjem ili drukčije. Međutim, Radić je strpljivi umjetnik, na tom djelu zaposlen je već tri godine a trebat će mu sigurno još možda toliko.

 

NAJMLAĐI ZAPOVJEDNIK HRM-a

 

Već 20 godina Radić se bavi svojim hobijem, otkako se razbolio i morao u mirovinu kao časnik HV-a. Bio je 1992. najmlađi zapovjednik ratnog broda u Hrvatskoj mornarici. U svom hobiju nanizao je 21 samostalnu izložbu minijatura zvonika u kamenu, pa i svjetionika poput Blitvenice, Stončice, naravno i Sv.Nikole, lanterne na ulazu u Pučišća s mora.

- Baziliku sv. Petra na kojoj sad radim darovat ću vatikanskom muzeju, što je dogovoreno s nadbiskupom Nikolom Eterovićem, vatikanskim nuncijem u Berlinu. Nadbiskup Eterović je i najzaslužniji za realizaciju te moje ideje.

Josip Radić je sasvim predan svome opusu izraslom iz hobija, ali tko zna bi li toliko izlagao da nije bilo supruge Marije i velikog broja onih koji su ga poduprli prepoznavši u njegovu radu znatno više od hobija. I poslije tolikih godina, danas se može tvrditi da u Pučišća, ploveći sjevernom obalom otoka Brača, skrene uploviti mnogi nautičar ili turistički jedrenjak motiviran činjenicom da svakoga mora zanimati jedinstveni umjetnički prizor i stvaralaštvo čovjeka i kamena iz Pučišća.

 

NOVI DIO PUČIŠKE LUKE

Pučišća postaju pravi hit, zahvaljujući načelniku Marinu Kaštelanu, gradić velike povijesne kulture napredovao je zadnjih godina ponuđenim izgledom i sadržajem te pokretanjem projekata koji doprinose razvoju i privlačnosti malog mista koje ostavlja dojam velikog raskošnog grada već na prvom ulasku i dodiru, bilo s kopna ili s mora, pa se i na tom planu gradi novi dio pučiške luke. Riječ je o projektu Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije u iznosu od 13 milijuna kuna. Tako će Pučišće biti spremno za sve veći interes nautičara i malih turističkih kruzera onih turista koje između dva kupanja privlači i činjenica da su Pučišća svjetski poznat gradić po tradiciji kamena, kipara i škole klesara.