Objavljeno: 31. 05. 2024.
Kategorija: Novosti

ČUVAJU VAS RIVE SREDNJE DALMACIJE

Naslov „Okupajte se u ovoj fotki!“ jest najbolje što vam može preporučiti ta divna Srednja Dalmacija. Takva je poruka i našeg magazina „Lučkog vjesnika/Port Newsa“ kojega možete dobiti u svakoj od pedesetak luka na području Splitsko-dalmatinske županije čim se vežete za te najljepše rive svijeta.

UPLOV DANJU I NOĆU

Županijska Lučka uprava poput svjetionika bdije nad vašom sigurnosti i osvjetljava vam put i danju i noću. Jer, prekrasno je iskustvo uploviti u porat po noći, po mraku, ali i u zagrljaju pravog vatrometa od uličnih i obalnih rasvjetljenja.

Naravno da je prizor bogatiji danju, ali najčešće se dogodi da poslije cjelodnevnog skitanja po neodoljivim valama Srednje Dalmacije jedva stignete iz dana u noć uploviti kao da je iz noći u dan. Teško je reći što je ljepše. Je li to neizvjesnost očekivanja novog gradića i mirisne večeri, u konobi ili kako vam je draže, pa je li to ipak slađe isploviti po danu i po krmi pogledom ispratiti lipo naše mjesto u zoru dok vam komad ribe trese cijelu panulu ako ste je se sjetili spustit u more tada ujutro kad je po bonaci pravi doživljaj.

OTOCI NA SVE STRANE

Posvuda je tako, ako isplovlljavate iz Visa, Komiže, Hvara, Starog Grada, Jelse, Vrboske, Sućurja, Bola, Sumartina, Sutivana, Postira, Pučišća, Nečujma, Maslinice, Drvenika Velog oli Malog, ma s bilo kojeg otoka odavde. Brač, Hvar, Šolta, Vis...

Nemojte bit neozbiljni, more Srednje Dalmacije je opasno ako ga ignorirate, ali ako ga uvažavate, onda će vas more okupat s ljubavlju i zaštitit, dat vam ribe i veselja uz viški i bolski plavac, hvarska nebrojena vina i sorte grožđa.

Da vam se ne znam što dogodi, vi ste uvijek blizu, s najsporijim brodom brzine šest milja na uru, možete stići s otoka na otok kao da se kupate, plivajući, ali ipak radije malim gumenjakom, nikad se ne zna s morem i vjetrom u tako raskošnom krajobrazu prepunom iznenađenja i ljepote.

RIVE VAS ČUVAJU

Sigurni ste zato što lučke vlasti neprekidno brinu o svim rivama pa samo bacite konop, ili „cimu“ što mještani ovdje viknu, tako da ni trajekti i katamarani tome ne izmiču. Posvuda se ovih zimskih dana radilo, gradilo, obnavljalo, sigurnost provjeravalo, u Sućurju na krajnjem istoku otoka Hvara, u Omišu preko puta na kopnu, na obali, gdje vas uvijek čeka dobar put ako volite avanturu i autom a ne samo brodom.