Objavljeno: 13. 04. 2022.
Kategorija: Novosti

Dani u vali svjetskog glasa

Sretno za Uskrs, pa neka uskrsne i turističko ljeto 2022. Hrvatska je svakako ovisna o turizmu, ali njene ljepote su takve da se može reći kako su i njeni gosti pravi ovisnici o na primjer otocima Srednje Dalmacije. Ovdje vam nudimo dokaze s fotografijama u zadnjih nekoliko godina gdje je Stari Grad s povoljnostima za brodove postao glavno nautičko središte na otoku Hvaru.

A grad Hvar ostaje zauvijek u očima svijeta s tisuću zvjezdica. I eto vam pa se uvjerite vizualno. A Srednja Dalmacija stalno ide naprijed, gradi nove luke, rive, obale, kao da će na vrh svijeta u nautičkom turizmu. Evo je sad na glavnoj sceni svijeta,  na najvećem mediteranskom pomorskom festivalu ESCALE A SETE u Francuskoj gdje se održava festival do 19. Travnja, baš uskršnji svečano.

Hrvatska je proglašena i počasnim gostom. Povodom 30-te obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske organizaciju predstavljanja RH kao počasnog gosta preuzela je na sebe Udruga za očuvanje hrvatske maritimne baštine „Cronaves“ iz Splita.

Na festivalu su sa svojim programima Udruga Palagruza iz Komiže, komiška sandula „Molo Palagruza“ i komiške gundule „Jurkovica“ i „Lučica“,  Vodice , gajeta „Mila“ s otoka Prvića.

Povodom 30-te obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske  program se realizira uz potporu i pokroviteljstvo Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva kulture, Županije Splitsko dalmatinske, Hrvatske turističke zajednice,  Grada Vodice , Geoparka Viški arhipelag, TZ Grada Splita, Slobodne Dalmacije i Dalmatinskog portala.

 

Sad zamislite kako će u odjeknuti već poznati festival brodova koji se održava u Starome Gradu na Hvaru. Bit će to od 22. do 25. Rujna na kraju ovoga ljeta. A sve se dogodilo za rođendan Staroga Grada s velikom pomorskom tradicijom kao najstarijeg grada u Hrvatskoj, rođenog upravo zahvaljujući brodu prije oko 2400 godina.