Objavljeno: 27. 09. 2022.
Kategorija: Novosti

Hvar je centar svita

Na zemaljskoj baloti nema do Hvara kad je u pitanju turizam. Sigurno su Dani u vali kao festival brodova i mornara postali ključna točka nautičarskog susretanja i ogledanja jer nije slučajno da je to festival u čast povijesnog događaja kad su prvi put antički brodovi doplovili u Stari Grad pa je tako taj prastari svjedok hrvatske pomorske baštine i utemeljen na tome prekrasnom mjestu u dnu golemoga zaljeva. Tako da sad imamo u srcu Srednje Dalmacije dragi naš stari, stari Grad koji je ogledalo cijele naše pomorske povijesti. A lijepo je da imamo i grad Hvar s njegovim Arsenalom, najstarijim teatrom na osnovu čega su poznate hvarske kazališne fešte.  Zato je i dobro da imamo i Jelsu u blizini koja se uz brod i more pokazuje i sa svojim vinom. Ma nema kraja hvarskome bogatstvu. Pa da se ne govori o vinima velikoga meštra Andre Tomića.

Omiški gusari u Jelsi potpisali primirje i uživali u 'Fešti vina'

Jelsa na otoku Hvaru je krajem kolovoza baš dostojno obilježila jubilarnu 70. Feštu vina, jednu od najpoznatijih, najvećih i najdugovječnijih ljetnih manifestacija na našoj obali. Naravno, u prvom planu bila je promocija hvarskih vina, koja se već desetljećima ističu svojom kakvoćom, pobiru nagrade na brojnim natjecanjima i oduševljavaju goste, a ovogodišnji šampion 4. "Jelsa Summer Wine Tasting by Vinske zvijezde" je bijelo vino "Pošip Luviji 2021." obiteljske vinarije Bracanović iz Hvara.

Izvrsna enogastronomska ponuda privukla je na tisuće posjetitelja koji su, uz to, čitav tjedan uživali u bogatom programu manifestacije kao što su sportske i zabavne igre, izložbe, filmovi, koncerti... No, Jelsa je primamljivo pitoreskno otočno mjesto koje je od pamtivijeka otvoreno prema moru, a tih dana doživjela je još neviđeni show 'napada Omiških gusara'. Pa iako su se Omišani kroz svoju dugu povijest iskazali kao vrsni brodograditelji, moreplovci, trgovci, ali isto tako ratnici i gusari, svoja jedra je na vrijeme diglo brodovlje vrbovačke "Lantine" te ih nakon iscrpljujuće bitke zaustavilo na samom ulazu u jelšansku luku.

A kada su gusari čuli da se na škoju slavi tradicionalna Fešta vina bez puno razmišljanja su pristali na jednogodišnje primirje i odlučili svoja nepca osvježiti 'zlatnom hvarskom kapljicom'. Privezali su svoje brodovlje i potpisali ga javno na Velom mostu pred mnogobrojnim 'svjedocima' s jelšanskim poteštatom Nikšom Peronjom. Dakle, dogodila se svojevrsna pat pozicija, bila je to bitka bez pobjednika, što je osmišljeno i realizirano suradnjom domaće udruge "Tramuntana", Turističke zajednice i Općine Jelsa s Omiškim gusarima, a je li se to zaista zbilo samo zbog dobrog vina procijenite sami!

                                                                                                        Tekst o Jelsi Mirko Crnčević

Fotografije Dana u vali Andrina Luić