Objavljeno: 10. 03. 2022.
Kategorija: Novosti

Jelsa, nebeski prvak

Kad ste zadnji put pogledali u nebo? E pa učinite to sad!

Jelšani zadnjih dana hodaju uzdignute glave i gledaju zvijezde. Ima ih puno i na drugim našim otocima i u tihim krajevima, ali oni su prvi, ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj južnoj Europi, koji su dobili status međunarodne zajednice tamnog neba. Mala je to zajednica – ima ih, s Jelsom na Hvaru, tek 37 – ali vrijedi zlata. U zajednici je i jedna cijela zemlja, Niue, otok u južnome Pacifiku. Ali, lako je njima noću održavati mrak kad imaju sve skupa 1600 stanovnika i do Novoga Zelanda na jugu čak 1500 milja. Ajde ti budi ekolog u nas!

Uza sve pandemije i ratove, ekološki problemi koji nam svima rade o glavi – ne nestaju. Rekao bi čovjek da će jedan užas poništiti drugi, ali ništa od toga. Zato ovaj mali komadić jelšanskoga neba čini onu razliku kojoj valja zapljeskati. I svjetlosno zagađenje svijet bode u oči. 

Zašto? Zato što su blještavi gradovi već promijenili sliku planeta i dodali mu žuti omotač iznad beskrajnog plavetnila. Zato što Zemlja nikad ne spava, a treba joj odmora. Zato što više od trećine ljudi nikad ne može vidjeti Mliječnu stazu. I što je vječno blještavilo poremetilo prirodan život mnogih stvorenja, počevši od brojnih noćnih vrsta životinja koje moraju mijenjati svoj tisućljetni ritam.

A može biti samo sve gore. U gradovima živi više od polovice zemaljskog stanovništva, a prije samo 200 godina živjelo ih je tek nekih dva posto. A, usput, gradovi od ukupne površine Zemlje zauzimaju samo do tri posto površine. Lijepo smo se nagruvali.

Razlog više da se isplovi.

A svee zahvaljujući maštovitoj i očito aktivnoj na svim poljima, direktorici tamošnje turističke zajednice. „Gazdarica“ ima samo 37 godina a , smije se ona, mi smo s nebom u Jelsi na 37. Mjestu u svijetu. Svaka joj čast, Marija Marjan je ime autora inicijative. Kaže da je htjela smislit još nešto privlačno za turiste jer svi uvijek govore o tom našem svjetlucavom nebu. Prvaci smo južne Europe a ttko zna kamo nas sve to vodi...