Objavljeno: 22. 01. 2024.
Kategorija: Novosti

MORE PLANOVA, REGATA I AVANTURA

Sretna vam nova Hrvatska 2024.! Od Zagreba autocestom začas ste na moru jer kad se nakon par sati vožnje popnete na vrhove jadranskih planina poput Velebita i Biokova, puknit će vam pogled na hrvatsku vizuru Jadrana, na Dalmaciju, pa sve do izbačenih prema Italiji usamljenih otoka poput Palagruže, Sušca, Jabuke... To su predjeli nasred Jadrana gdje Hrvatska graniči na domak Apeninima odakle talijanski ribari stižu isto začas, ali kako nemaju tako razasutih otoka, onda su im prva lovišta ribe na obroncima Hrvatske i njezina planinskog mora i morskih planina.

Možete sebi priredit kalendar izleta od svjetski razvikanih Kornata do modrih dubina prema Dubrovniku gdje svijet dobro zna za feštu Svetoga Vlaha 3. veljače, a usred toga blagotvornog krajobraza živi Srednja Dalmacija koja će vam se ukazati kao na dlanu čim bacite oko kod Svetog Roka na vrh autoceste i svih drugih prelijepih gradova hrvatskog jadranskog juga. Ugledat ćete otok Hvar s pogledom na otok Vis, a toj takoreći Laguni Srednjeg Jadrana prije Hvara i Visa ukazuju vam se otoci Brač, Šolta, Veli i Mali Drvenik, Čiovo koje mostom pretvoreno u poluotok zatvara manju lagunu ispred Splita i Trogira u čijem podnožju golemog zaljeva s vječnom bonacom prostire se sedam Kaštela načičkanih zamcima, dvorcima, zvonicima i hrvatskom Azurnom obalom s nepreglednim lancem neponovljivih plaža.

Na svom kalendaru planirajte izlete već od siječnja jer je 4. dana u prvome mjesecu godine 2024. krenuo tečaj kubanske salse, koji se održava dva puta tjedno u Kazališnoj dvorani u Starom Gradu, ribarskom i umjetničkom mjestu,  svjetski  poznatom po pjesniku Petru Hektoroviću i njegovim naraštajima sve do suvremenog pisca i erudita Tonka Maroevića.

U siječnju i u veljači neizbrisiva sjećanja ostvarit ćete zimi baš na tom razvikanom po suncu i ljetu – na otoku Hvaru. Jer tu je najljepše kad turizam kraljevski odmara u zimskom snu snagom jednog lava. A buđenjem proljeća obavezno planirajte otok Brač poznat po Bolu na jugu otoka i planetarnoj plaži Zlatni Rat kojoj se vrh pješčanog jezika izvija od krajnjeg istoka do zapada u zalazak sunca.

Zapadno od Brača protežu se otoci Šolta, Veli i Mali Drvenik. Morate tamo svratiti ljeti, a može već i za Uskrs kad se redaju popularne regate i od Splita do Komiže na Visu, pa uronite u ljeto obalnih gradića velike povijesti i kulture poput Trogira, Makarske, Omiša i zaobalnih uspona na Omišku Dinaru gdje je podignut friško i most, pa uz more „parangalom“ tunela koji vam nude more niz obronke Kozjaka nad Kaštelima, Mosora na Splitom, Žrnovnicom itd. te niz ili uz strmo Biokovo podno kojega je rođen svjetski priznati alpinit Stipe Božić, viđen više puta i na Himalaji.

Pokušajte ovim smjernicama i savjetima ispisati svoj kalendar avantura i regata, otisnuća i big-fishinga, pa ćete ostati „paf“ jer nemate toliko vremena za cijelu knjigu o tome raju zapljusnutom hrvatskim Jadranom.