Objavljeno: 22. 08. 2022.
Kategorija: Novosti

Omiš u oku svijeta

Prvi put u povijesti Omiš će uploviti u svoju prvu luku. To je najveći infrastrukturni i financijski projekt od osnivanja Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije. Vrijednost projekta je 91 milijun kuna. Dosada je luka u Kaštelima, koja je upravo pri završetku, s 50 milijun kuna bila pojedinačno najveći projekt Lučke uprave. U ovom trenutku Lučka uprava završava i započinje u nekim lukama ukupno 13 investicija, dogradnje, sanacije i rekonstrukcije luka otvorenih za javni promet. Ukupna vrijednost tih projekata je preko 250 milijuna kuna.

KANJONI CETINE

Ima li ljepše priče? A na redu je veliki pothvat luke u Bolu na Braču koji je cijelom svijetu poznat po Zlatnome ratu. Dakle, cijela serija novih srca Srednje Dalmacije. Ministar Butković je omiški projekt, uz trenutačne projekte koji se provode u hrvatskim obalnim županijama, prozvao renesansom na hrvatskoj obali. Sve su to planski kroz desettljeće veliki uspjesi županijske Lučke uprave.

Cetina brza, brza kroz kanjone, pa kad se slegne na ušću u Omišu, onda možete i na omišku brazilsku Copacabanu, nevjerojatnu plažu na poluotočnom dijelu grada.

Omiški gradonačelnik Ivo Tomasović smatra kako se ovim projektom poboljšava vizura grada Omiša, ali se otvara i mogućnost brojnim brodarima za dodatne poslove tijekom turističke sezone. Otvorit će i liniju prema Braču, prvo se spominju Postira, a u budućnosti i Dubrovnik, Mljet i nema kraja. Ispada da će Omiš postati glavno križište svega.

Prava atrakcija svjetskog glasa, most 70 m nad Cetinom koja uplovljava u Omiš. Ne može se vjerovat što sve ima taj Omiš. A nikako doć do njega. Jer iznad njega se nadvila i omiška Dinara. Pa se radi i na tom prometnom čvoru i prilazima Omišu.

RADMANOVE MLINICE

Omiš bi trebao dobiti gotovo 8000 četvornih metara novog obalnog pojasa te hortikulturno uređenje rive. Također će dobiti 70 nautičkih vezova, a bit će uređen i dio obale za 60-ak brodica lokalnog stanovništva.

Oduševljeni su Omišani iako ima problema s prilazima gradu i preprekama u izgradnji luke. Radovi su u toku još od Uskrsa. Međutim, to je gotovo nikakva žrtva u usporedbi s onim što će Omiš dobiti.

Bit će to sve fenomenalno, mišljenje je većine građana, a valja se još malo strpiti.

Nevjerojatna je ponuda Omiša turističkom svijetu, kaže na primjer stanovnica Omiša Tomislava Matošić, jer kaže: Ne postoji što Omiš ne nudi, ulicu usred grada načičkanu konobama, restoranima, raznim događanjima kao što su omiške klape ili gusarski festival kao replika legendarnih omiških komita, ratovi brodova na moru, a sad će se još otvoriti i hotel na ulazu u mjesto s istoka gdje će bit luka, tamo di je prije bila tvornica manistre. Pa se neke ljepote i zaborave. Recimo, Radmanove mlinice, prekrasne plaže i jezerca...

SAGENA I GUSARI

U Lučkom vjesniku pisali smo uz pomoć vrhunskih stručnjaka i o starom poznatom omiškom brodu „Sagena“ od kojega bi se moglo napravit atrakciju ranga falkuša.

Srednja Dalmacija postaje raj na zemlji, grade se i luke za Stomorsku na Šolti, Sućuraj na Hvaru određuje novu vezu s otocima, radi se i na luci u Milni na Braču, izjavio je župan Blaženko Boban, te u Krilu Jesenice...