Objavljeno: 31. 05. 2022.
Kategorija: Novosti

Prvi dah ljeta i mora srednje dalmacije

Komiža je prvi dah pravoga ljeta, jedrenja, nautičarstva, pomorstva, turizma, života u luci i daleko od obale, prema pučinskim otocima... Nema jačeg simbola starih ribara i pomoraca. Tko zna otkad su iz Komiže na gajetama falkušama i jedrili i veslali i 40 milja do Palagruže za ulovit pravu ribu i preživjeti.

Tako da je i legendarna Komiška regata svake godine krajem svibnja evo već 31 ljeto znak početka sezone. Od Splita pa na pola puta do Palagruže. Sve šta se događa po moru sublimirano je u tradiciji Komiške regate čiji autor i pokretač je jedriličarski klub Labud iz Splita.

Spomenom Komiške regate naviru asocijacije, pjesnik Jakša Fiamengo, gajeta falkuša koja je poznata cijelom svijetu kao simbol hrvatskog pomorstva, ribarstva, brodograditeljstva... U Lisabonu je na Svjetskoj izložbi proslavila Hrvatsku. Joško Božanić i njegovi suradnici odaslali su je u svijet. I kalafat Tonći Bakica doprinio je replici falkuše i oživljavanju te pomorske baštine Hrvatske.

Tako da Komiškom regatom svakog ljeta obilježavamo pravi blagdan pomorske Srednje Dalmacije i to je pravi masovni izlet na more kao da ste skinuli zastor na velikim kazališnim daskama ovog podneblja i nema onoga tko ne zna za taj glasoviti isplov na Jadranu.

I ovo ljeto otvara zastor tim činom, nisu se brodovi predali ni bonaci, ni neprikladnom vremenu, jer bitno je izaći na more i uploviti u tu predivnu luku Komiže, koja pruža zagrljaj svakome ribaru i pomorcu, te dušu svojih konoba i kaleta.