Objavljeno: 25. 02. 2024.
Kategorija: Novosti

S HRVATSKIM VISINAMA I DUBINAMA U DŽEPU

Zamislite da je Hrvatska jedan mali gradić u koji ulaskom preko mosta, kao u kakav zamak, razbudite još bezbroj gradova koji uopće i nisu mali gradići, nego su simbolički i stvarno kao na dlanu, jedan veliki park svega što vam treba, od klimatskih prilika I svestranih destinacija za provod, turizam i uživanje ljepote, pa sve do hrama svijetu privlačne kulture, zanimljive povijesti, tradicije običaja, bogatog kulinarskog stola, reprzentacije svih reprezentacija nogometa, rukometa, vaterpola, košarke, tenisa…

Ne morate ništa zamišljati jer ta Hrvatska postoji. Sve joj je blisko i povezano. Iz svakog njezinog grada ili gradića projicira se univerzalna zemlja od Slavonije do Istre, Like, Dalmacije, Zagorja… Pa vam se isplati i jahtom, i najmanjim kaićem uploviti u taj krajobraz raja povezanog na svaki mogući način, ako treba i autom. Nedavno je otvoren novi hrvatski Dream, gradić Omiš koji će dobiti svoju prvu luku u povijesti. Da ništa nije samo Dream, potvrđuju i razni posjeti, među njima i posjet Blaženka Bobana, župana te Splitsko-dalmatinske regije prigodom sve uvjerljivijih zahvata u projektu Omiša.

Omiš je u mikro verziji ta Hrvatska. Ima Dinaru koja se propinje u visine pa tako i most kojim se iz unutrašnjosti stiže tu, a ima i kanjon s rijekom Cetinom koja teče iz duboke hrvatske povijesti i Cetinske krajine s pečatom Sinja i Alke. Gradić i jest na ušću Cetine, tamo gdje će izgradnjom prvog povijesnog omiškog porta na otvoreno more isploviti i svaki brod, pogotovo kad se uspostavi veza s otokom Bračom kao i sa Hvarom na relaciji malo južnije od Drvenika do Sućurja na otoku Hvaru, a dotle vas vode tuneli za Makarsku rivijetu i auto cesta od Zagreba…

Smisao i razlog su povezanost, komunikacija, prisnost širokogrudnih trgova i intimnih kaleta Srednje Dalmacije te hrvatskog Jadrana gdje se s otoka na otok može skakutati kao u dječjim igrama sa “zoge na zogu”, s jedne “lipote” na drugu. Tako da ti je sve pri ruci, na ruku, na dohvat ruke uvijek ispružene s namjerom pomoći ali i zagrljaja.

Jednim od najljepših kanjona u Europi niz Cetinu brzacima na adrenalinu doveslajte u Omiš, u Hrvatsku odakle je veliko svjetsko nogometno ime Ivan Perišić kao svjetsko srebro i bronca. Reprezentanti Omiša su i povijesni gusari, pa Sagena, originalni omiški pobratim tipa falkuša, a Amerikanci su u tom bliskom susretu omiške vrste davno, davno snimali u svom vođenju i film zbog srasta planine, kanjona, rijeke i mora.