Objavljeno: 05. 07. 2023.
Kategorija: Novosti

S latinskim jidrom u krmu!

Udruga "Lantina" iz Vrboske na otoku Hvaru, u čijem fokusu djelovanja je očuvanje identiteta vezanog uz more, otoke, brodove, plovidbu, ribarstvo, pomorske djelatnosti, gastronomiju, običaje i pomorski odgoj, i ove godine je u svome mjestu organizirala 'Dane sv. Petra', obilježavajući istodobno 12. obljetnicu djelovanja. Ljubitelji hrvatske maritimne baštine su se tako dva dana družili sa svojim prijateljima iz Vele Luke i Hvara, najviše plovidbom na latinsko jidro, ali i na kraju gdje se itekako guštalo u gastronomskim specijalitetima i zlatnoj kapljici kvalitetnih hvarskih vina.

▪ Sada smo već dosegnuli brojku od 30 članova i 16 drvenih brodova, od kojih su 3 momentalno na remontu. Uglavnom su to gajete, dva guca i jedan leut, ali najvažnije je da konstantno rastemo i da smo mi zapravo najbrojnija udruga ovakvog tipa južnije od Murtera. A sve je zapravo počelo 2010. kada smo s prijateljima bili na jednoj regati u Hvaru, jednostavno ispostavilo se da smo mi istinski zaljubljenici naših tradicijskih brodova i odlučili smo osnovati udrugu. Između ostalog s puno ljubavi smo prije 7-8 godina bili sudionicima prestižne nautičke manifestacije 'Tjedan zaljeva Morbihan' u Francuskoj. Sudjelovali smo s dva broda i 12 članova uspješno predstavljajući našu pomorsku baštinu – kazao je Marijo Franičević, dugogodišnji predsjednik spomenute udruge.

Među inicijatorima za osnivanje udruge bio je upravo taj čovjek, koji naprosto voli more i brodove, ali i ribarstvo, a gotovo dva desetljeća bio je zaposlenik u Ribarskom muzeju u Vrboskoj. S njim bijahu tada još Tomo Gabelić, Pero Viličić, Zorko Lavčević, Antonio Franičević i Dario Majdak. Svi su oni od reda veliki ljubitelji jedrenja i ponosni na "Anđelinu" Damira Krstinića, najstariji 'živući' brod sagrađen 1938. godine u hvarskoj Maloj Veneciji. Zanimljivo je da je sada u tijeku izrada jedinstvenog i autentičnog polumodela toga tradicijskog ribarskog broda u mjerilu 1:1, koji će postati jednim od najvećih eksponata novoizgrađenog Ribarskog muzeja u tome mjestu.

▪ Budući da u Vrboskoj, na razmeđi povijesnih područja Pitava i Vrbanja, imamo crkvu sv. Petra što se spominje još u Hvarskom statutu iz 1331. godine, mi naročito štujemo toga sveca, inače zaštitnika ribara. U tom smislu je i ove godine upriličen blagoslov naše flote, što je s oduševljenjem učinio župnik don Robert Bartoszek, da bi u poslijepodnevnim satima također služio i svetu misu kojoj su nazočili članovi udruge. Upriličili smo i radionicu za djecu koja su izrađivala lijepe makete brodića i potom ih puštali da plove po našoj vali. Večernji sati su pak bili rezervirani za feštu pod jedrima 'Lantine', opet s odličnom enogastronomskom ponudom koja priliči Mediteranu i živom glazbom dueta 'Jure i Luka' iz Sv. Nedjelje na vrbovačkoj rivi – dodaje naš sugovornik.

Eto, tako se živi u malom otočnom mjestu zahvaljujući grupici entuzijasta, koje po posljednjem popisu stanovništva broji tek nešto više od 500 stanovnika. Ali se zato tu voli more i sve što je povezano s njim, a najviše cijene baš lantine, prelijepi jarboli, timuni, konopi, vesla, sidra... i sve drugo što čini plovidbu tradicijskim brodovima. Naravno, s tim su zadovoljni ne samo domaći, nego i furešti, dok ljubitelji hvarske i hrvatske maritimne baštine iz Vrboske nastoje surađujući i s drugim udrugama da bi za sve to zainteresirali mlađe naraštaje. Tako su prije tri godine u svome mjestu bili ugostili najstariju gajetu na Jadranu – 'Viktoriju' Nenada Mauka iz Slatina, što je izgrađena davne 1851. godine i zaista nije bilo onog tko se tome brodu nije divio.

                                                                                                                                Foto: Udruga 'Lantina'              Tekst: Mirko Crnčević