Objavljeno: 21. 04. 2024.
Kategorija: Novosti

Sve Bolja vremena za Bol

Ima u ovoj priči puno riječi jer to te Bol, na južnim padinama otoka Brača s pogledom na Hvar, u svakom slučaju voli i „mirita”, zaslužuje zbilja po svojoj neodoljivoj zbilji. Ali nudimo vam još i više fotografija jer to su prizori za „Ljubav je Bol” mondenog manira. Ima tu slika i onog intimnijeg, prisnog starog Bola. Ali dolaze nova, još Bolja vremena za Bol koja će svoju snagu crpiti i u bolskim „pravalama”, čega se i ovaj autor sjeća šetajući bos kroz plićake između sika i kroz vale manje od kade, a naravno da će ta biserca mora posustati pred gindacima i sarčama budućih sofisticiranih nautičara s konopima nosivosti da ti pamet i olujni vjetar stane.

POVIJESNA INVESTICIJA

Načelnica Bola Katarina Marčić upravo je na daskama i pasarelama što spajaju Bol koji odlazi u sjećanje i onaj Bol kakva još ne znamo, ali se obrisi njegove uznesene nove ere jasno naziru. Evo što kaže Katarina Marčić, mag. oec., na kormilu budućega Bola koji će sigurno lučkopomorski postati moćnim u svjetskim razmjerima, ali načelnica podsjeća na veličinu izazova i na drugu stranu medalje koja prati nova vremena i običaje, pa i otežavajuće okolnosti turističkog rasta našeg malog mista Srednje Dalmacije:

“Potražnja za komunalnim i nautičkim vezovima u luci Bol odavno premašuje postojeće kapacitete,a ideja o proširenju je desetljećima stara. Izgledno je da smo korak do realizacije s obzirom da je prethodno javno savjetovanje za javnu nabavu u tijeku, a  hoće li radovi početi ove ili iduće godine još uvijek ovisi o brojnim faktorima, no to je sada pitanje vremena. Da smo na korak do realizacije drago mi je prvenstveno zbog brojnih mještana koji jako dugo čekaju na svoj vez u luci, a s druge strane, 150 novih vezova prilika su i za snažniji razvoj nautičkog turizma.Naravno, kao i u svemu, svaki razvoj nije nužno dobar ukoliko u bitnome naruši kvalitetu života mještana. Velika  odgovornost u tom smislu leži   i na Lučkoj upravi i od njih očekujem punu suradnju. Procjenjuje se da će gradnja luke trajati nekoliko godina, kontinuirano i kroz turističku sezonu, i tih nekoliko godina trebat će jako puno strpljenja.Nakon proširenja realno je za očekivati značajni porast prometa plovila  što povećava rizik od svih vrsta zagađenja.I u postojećim uvjetima imamo problema sa organiziranim grupama mladih jedriličara  koji na kružnim putovanjima dotiču i  našu luku i u tim danima Bol pretvore u party destinaciju što Bolu strateški nikako nije u interesu. Sve su to realne prijetnje, no Bol definitivno zaslužuje ovakvu investiciju.Na svim dionicima leži velika odgovornost da se održi ravnoteža između rasta, razvoja i punog potencijala, a da taj razvoj ne bude na štetu nego u korist lokalnom stanovništvu i u skladu sa DNSH načelima.”

ZLATNI RAT, TIN UJEVIĆ

Na južnoj strani otoka Brača skriva se Bol, vremešni gradić na bračkoj obali, usamljen pod klifovima s plažama i uvalama preko puta, preko mora do otoka Hvara, na  obali od svjetionika Ražanj na zapadu do jugoistočne punte sa Sumartinom.

U Bolu se ni slučajno ne zaobilazi bolski ponos – Zlatni rat, zasigurno najljepšu plažu čitavog Jadrana, koja svoj rt pomiče na jednu, sad na drugu stranu, igrajući neku čudnu igru s vjetrom i valovima. Eto, i tako je Bol hirovit, prati svaki dašak vjetra i osvrće se svakom novom šarmantnom lahoru življenja.

Iznad Bola izdiže se gorski vijenac Bolska kruna, ilirska gradina Koštilo i Vidova gora, najviši vrh jadranskog otočja, udaljen svega 15 kilometara od međunarodne turističko-sportske zračne luke na koju se gleda sanjajući i žičare. Brzim linijama s kopnom preko Supetra na sjeveru otoka Brača ali i morem iz Splita kroz Splitska vrata između Šolte i Brača,  Bol je na ruku svakome tko na moru jedva čeka i bocu Bolskoga plavca s kristalno bistrim morem, očuvanim okolišem i djevičanskom ljepotom kamenih otočnih kuća o kojima je pjevao i pjesnik Tin Ujević.

RAJ ZA SURFERE

O bogatoj povijesti Bola, koja seže još u antička vremena, svjedoče brojni arheološki nalazi i spomenici među kojima su ponos Bola biskupska rezidencija iz 12. st., crkva Gospe od Milosti iz 15. st., utvrđeni gotički ljetnikovac, također iz 15. st., renesansna barokna palača s vrijednom galerijom suvremene hrvatske umjetnosti ‘Branislav Dešković’ iz 17. st., mjesna crkva Gospe od Karmela iz 18. st. i puno još svjedočanstava povijesne kulture Bola.  

Kao najveće turističko središte na otoku Braču, Bol svojim gostima nudi teniska igrališta s velikim stadionom i tribinama za svjetsku tenisku elitu, za goste poznatih teniskih turnira Jadranske rivijere i WTA Croatian Bol Ladies Opena. Bol je idealan za ljubitelje malog nogometa, odbojke, košarke, biciklizma, sve popularnijih ekstremnih sportova (trekking, free climbing, paragliding…), vodenih sportova, ronjenja i jedrenja na dasci. U bolskom akvatoriju naići ćete na pravi surferski raj, uvijek privlačan zbog izuzetno povoljnih vjetrova.

UMJETNOST GRAFITA NA GRADELAMA

Kulturna tradicija Bola nastavlja se na svaki mogući i suvremeni, aktualni način, tako da ne zaostaju ni najnovije generacije i to u predstavljanju najmodernijih umjetnosti u svijetu pa se zna i za festival grafitera, “Graffiti Na Gradele”, dakle Bol je prava svjetska bol za otkrivanjem novih izazova.

Bol se u novim planovima, projektima i izdanjima kiti izgradnjom nove marine istočno od postojeće luke s dužobalnom šetnicom koja spaja postojeću luku i marinu za 150 novih nautičkih vezova,  Zaštićeni akvatorij dobiva se izgradnjom glavnog lukobrana dužine 210 metara i u tako formiranom akvatoriju uređuju se pontonski privezi za prihvat plovila. Na operativnoj površini luke predviđa se i smještaj pratećih objekata i lučkih sadržaja.

Vrijednost nove investicije Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije iznosi 12 milijuna eura sa 4 milijuna eura financiranja iz Fonda za oporavak. U budućnosti je planirana i druga faza ovoga projekta, a to je izgradnja katamaranskog pristaništa, produženje i sanacija sadašnjeg pristaništa te dogradnja novih 50 metara obalnog pojasa. Luka Bol zbog svojih trenutnih kapaciteta nije nautička destinacija, ali vjeruje se kako će izgradnjom nove luke postati jedna od najznačajnijih destinacija na Jadranu.

Bol će nastaviti svoju misiju i postati još veća atrakcija planetarnih razmjera prateći u stopu jaku konkurenciju svih privlačnih turističkih destinacija na svijetu.