Objavljeno: 27. 07. 2022.
Kategorija: Novosti

Svečano otvorenje vanjskog veza luke Sućuraj

Krajem prošlog tjedna otvoren je novi vanjski vez luke u Sućurju. Projekt dogradnje vanjskog veza Sućuraj vrijednosti je 21.804.654,56kn, a sufinancirala ga je Europska unija iz Kohezijskog fonda u iznosu 21.390.543,44kn, Splitsko-dalmatinska županija, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije iz vlastitih sredstava.

Svečanom otvorenju prisustvovao je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Sabora RH Ante Sanader, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, ministar zdravstva Vili Beroš kao i mnogi drugi uzvanici.

Novootvoreno pristanište nositi će ime poginuloga kapetana korvete HRM-a Ante Franičevića.

 

“Svjedoci smo otvaranja trajektnog pristaništa koje su stanovnici otoka Hvara dugo čekali. Novo pristanište omogućit će pristajanje trajekata za oko 100 automobila. S tim će se smanjiti dosadašnje gužve i ubrzati protok prometnih sredstava i putnika u lukama Sućuraj i Drvenik između kojih u ljetnoj sezoni dnevno prođe više od 1100 automobila, a godišnje između 300 i 500 tisuća putnika” – istaknuo je Ivan Slavić, načelnik Općine Sućuraj te dodao kako je ovo značajan događaj za otok Hvar, sve njegove stanovnike, posjetitelje i turiste. Napomenuo je i kako je u tijeku projektiranje državne ceste D-116 Sućuraj – Poljica, s pripadajućom infrastrukturom; vodom i strujom, čime će oživjeti ovaj zapostavljeni istočni dio otoka Hvara.

 

“Prije oko 500 godina Petar Hektorović u Starom Gradu uz svoj ljetnikovac Tvrdalj sagradio privezište s kojega je plovio morem, odlazio Maruliću, primao Držića i Hanibala Lucića i ostavio nam trajnu obavezu da nema alternative razvoju i stvaranju u našoj Hrvatskoj i na našem otoku” – rekao je ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije koja je i investitor ovog projekta.

Također je istaknuo kako je izgradnjom vanjskog veza luke u Sućurju završio jedan dugi proces investicija vrijedan gotovo 120 milijuna kuna u svim jedinicama lokalne uprave otoka Hvara.

Ovom prigodom najavio je i kako Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije već na jesen počinje s novim investicijama vrijednim više od 200 milijuna kuna.

 

„Riječi lete, djela ostaju. A djela poput ovakvih u Sućurju, Pelješkog mosta i niza drugih koja, uz pomoć Europske Unije, Splitsko-dalmatinske županie i lokalnih zajednica, jednom sinergijom provodi Vlada RH, ostaju kao trajni temelj i trajno djelo za korisnike takvih projekata i djela. Riječi vrlo brzo nestaju, ishlape, dok su djela, kao što su luke i lukobrani, domovi zdravlja, mostovi i tuneli vječni i na korist naših građana” – poručio je župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković zahvalio je svima koji su pridonijeli da vanjski vez u luci Sućuraj bude otvoren, čime će se poboljšati prometna povezanost kopna i otoka Hvara s lukom koja omogućuje da tu pristaju trajekti većih kapaiteta, da prevoze više putnika i vozila te da na taj način ubrzaju dinamiku prije svega dolaska turista na Hvar, ali isto tako i bolju prometnu povezanost stanovnika otoka Hvara.