Objavljeno: 09. 03. 2023.
Kategorija: Novosti

VJERA U POMORSKU BAŠTINU

    Luke Srednje Dalmacije nisu više samo one među njih pedesetak računajući naša lipa mala mista po otocima i duž obale od Makarske do Trogira ili točnije od Graca do Marine i Vinišća. Prirodna potreba pomoraca za lukama (kao u rukama svoje majke) proširila je područje Srednje Dalmacije i njenih luka jer je to bilo neizbježno s obzirom na angažman Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije.

    Jednostavno su inicijative za izgradnju obale i luka izazvale sve veći domet privezišta i preuređenja svih riva na području Srednje Dalmacije pa danas u to spadaju čak i Zenta, Zapadna obala usred grada Splita te uvale na zapadnom dijelu grada poput Spinuta itd.

    To je veliki preokret koji su inicirali projekti i ideje Županijske lučke uprave koja je bez suzdržavanja prihvatila sve što joj je prirodni pomorski život tog područja ponudio kao nešto neizbježno i etički prihvatljivo. Umjesto da se to zanemari i odbije.

    Zahvaljujući tim činjenicama, Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije prepoznala je kako se razvija njena lučka i pomorska obitelj te je reagirala kao u ime naroda, pomorske baštine i tradicije te autohtonog stanovništva tog izuzetno bogatog kraja od mora, pa danas Srednje Dalmacije – ima di god hoćeš. E to se zove doslovno izgradnjom kulture i svih bogatstava jedne divne Dalmacije!   

     Fotografije prate Srednju Dalmaciju: Lučica Zenta u Splitu, pa dalje Veli i Mali Drvenik, Stiniva na otoku Visu, Milna na Braču, lanterna na ulazu u Sumartin, pa Postira, lanterna Mulo itd.