Bol

U središnjem dijelu južne obale otoka Brača smjestio se Bol kao posljednja u nizu vala od rta Ražanj na zapadnoj punti otoka Brača. Lijevo i desno od Bola duž cijele obale koja gleda na otok Hvar, nema drugog mjesta osim Bola, a istočno od njega prema Sumartinu na drugoj punti, proteže se strma obala s klifovima tako da tu nema ni pristupačnijih uvala kao što su zapadno od Bola uvale Osibova, Lučica ili Murvica.Moglo bi se reći da bi bilo bliže preplivati preko puta na Hvar do Vrboske nego od Bola do nekog drugog bračkog mjesta. Iznad Bola uzdižu se strmi obronci Bolske krune i Vidove gore, 778 metara visokoga krova cijeloga Jadrana, najviše osmatračnice svih otoka od sjevera pa do Otranta. A dolje, u dnu uvale, šireći ruke i grleći more na obje strane, uljuljkao se Bol, najstarije obalno naselje na Braču.Bol je naš turistički oskarovac, sveukupni pobjednik hrvatskog turizma 2010. te osvajač svih mogućih turističkih nagrada i priznanja kroz godine. Plaža Zlatni rat doista mu je pozlatila. Američki Los Angeles Times proglasio je „tu spektakularnu plažu na obali Hrvatske“ jednim od 40 najljepših mjesta na svijetu!Smještena zapadno od Bola, kilometarska plaža od oblutaka, s jezičcem u sredini koji svakodnevno mijenja izgled ovisno o nanošenju i odvlačenju oblutaka – nikad nije ista. Samo je uvijek jednako lijepa i primamljiva. I neodoljiva za djecu željnu „jahanja oceanskih valova“. Na Zlatnome ratu i to je moguće: na krilima maestrala i na leđima vala odsklizati se snagom mora i vjetra u siguran zagrljaj oblutaka. Nakon toga po tradiciji dolazi red na urezivanje imena u agave, pa su možda baš bolske prve tattoo-agave na svijetu.Bol ništa ne boli – ime je došlo od križanja latinskoga valluma (opkop, nasip) i naše riječi obala. A Boljani, njih 1500, rado će se pohvaliti kako su baš oni unaprijedili europsko ribarstvo suvremenim načinom lova na tune jer je on i započeo isplovljavanjem prvog jadranskog tunolovca pod imenom „Napredak“ 1929. godine, s Boljaninom Antunom Viličićem za kormilom. Iako su nekoć davno, kada su ih osvojili omiški gusari, dozivali u pomoć Mlečane, Boljani vole naglasiti kako su u 18. stoljeću u pomorstvu bili odmah iza Boke i Lošinja.Kada se vežete za bolski komad kraja, nemojte propustiti priliku pa ne posjetiti galeriju Branislava Deškovića, prvog impresionista hrvatskog kiparstva, inače rođenog Pučišćanina, najvećeg lovca među kiparima i najvećeg kipara animalista. Bila bi vam šteta propustiti i posjet Zmajevoj špilji, nekih dvjestotinjak metara iznad Murvice, spomeniku pećinskog samostanskog života poljičkih glagoljaša u 15. stoljeću, kojom dominira crtež zmaja po kojemu je i dobila ime.Ni pustinja Blaca nije daleko. Nalazi se između Bola i Milne, od pjeskovite Blatačke uvale više od tri kilometra u unutrašnjost. Zgodno je pobjeći od vreve današnjice u pustinju punu uspomena starih glagoljaša koji su našli zaklon uz strmu liticu, u osami, i ondje, daleko od boli – a opet blizu Bola – pronašli utočište.

Karakteristike luke:
Zemljopisna širina: 43° 16’ N
Zemljopisna dužina: 16° 40’ E
Dužina obale: 74,00 m
Površina kopnenog dijela: 6 076,14 ㎡
Površina akvatorija: 110 446,12 ㎡
Dodatne karakteristike luke:
Sve za kapetana
U Bolu ima niz prodavaonica i radionica, ambulanta, pošta, bankomat, crpka za brodsko gorivo i sve ostalo potrebno gostu i putniku. Dakako, i cijeli spektar hotela.Katamaran povezuje Bol s Jelsom i Splitom, a autobus sa Supetrom.
Sve za brod
Omogućena je opskrba svime što treba za brod, uključujući i rezervne dijelove, a na raspolaganju stoje i majstori svih vrsta.