Jelsa

Kad uplovite u jelšansku luku, sigurni smo da nećete ostati samo dva sata kao Franjo Josip I. 11. svibnja 1875. godine. Čovjek je imao svojih carskih obaveza, a vas će čekati mnogo važniji poslovi otkrivanja svih ljepota tog gradića od 1600 stanovnika na sjevernoj obali središnjega Hvara, uronjenome između dvaju najviših otočkih vrhova, Svetoga Nikole na zapadu i Huma na istoku. Zgodan položaj Jelse omogućava vam i brzi posjet primamljivoj okolici, vinorodnome Svirču, Pitvama, Vrisniku, prelijepoj Vrboskoj...Kao da su se svi mirisi upili u taj kraj procvao od loze, ružmarina i lavande. A u moru žalo i pijesak, gola sika, raznovrstan izbor za sve gušte pa je i prvi hotel, imenom Jadran, otvoren prije sto godina – 1911. Nije uvijek bilo luke u Jelsi. Sve do sredine 19. stoljeća kuće su takoreći rasle iz mora, a more se uvlačilo u grad, stvarajući močvaru. Tek isušivanjem močvare, a samim time i johe, stabla po kojemu je Jelsa dobila ime, stvoren je današnji centar grada s nemimoilaznim parkom.

Karakteristike luke:
Zemljopisna širina: 43° 10’ N
Zemljopisna dužina: 16° 41’ E
Dužina obale:
Površina kopnenog dijela: 10 179,83 ㎡
Površina akvatorija: 187 108,17 ㎡
Dodatne karakteristike luke:
Sve za kapetana
Jelsa vrvi od dućana, restorana, kafića, osigurana je zdravstvena zaštita, postoje pošta i bankomat. Do veterinara valja skoknuti do Staroga Grada.Osim stalnih autobusnih linija po otoku, Jelsa je katamaranom spojena i s Bračem i kopnom – stalnom vezom Split – Bol – Jelsa. Postoji i helidrom.
Sve za brod
U jelsi su na raspolaganju majstori svake vrste za popravak broda te je sve moguće riješiti u samom mjestu. Postoji i suha marina.