Makarska

Makarska, kao i cijelo Makarsko primorje čiji je centar, pojam je za kilometarske šljunčane plaže obrubljene borovima. Doista, u samome gradu, u uvali Donja luka, možete pronaći svoj komadić žala na 1500 metara dugoj plaži! Nije zato čudo da je turizam u Makarskoj najžešća grana. U ponudi za nautičare Makarska u najnovije vrijeme izgrađuje golemi mul usred luke sa stotinjak vezova. Bit će su prve preteče makarskog turističkog buma bili još i stari Slaveni kad su, onako zadihani od duga puta preko Karpata, stigavši na Biokovo, bacili pogled prema moru, digli ruke u zrak i sjurili se dolje: Stigli smo doma!Naravno, Makarska je živjela i prije, još od neolitika, preko antike pa dalje, a njome su gospodarili i Venecija i Turci, Francuzi i Austrougari. Danas su svi ti nekadašnji vladari tek rado viđeni gosti u nekom od bezbroj hotela. Daleko je, pod zaštitom svetoga Klementa, Makarska dogurala od nekadašnjeg obližnjeg sela Makar. Ugnijezdila se udobno, u prirodnoj uvali između dvaju polotoka, Osejave i Svetoga Petra, gdje je, u miru zgrade svjetionika, radio na starim dalmatinskim napjevima i maestro Ljubo Stipišić, poznat i kao Gibonnijev tata.Makarska rivijera obuhvaća stotinjak kilometara sve samih vrhunskih plaža – od Brela na zapadu pa do Gradaca na istoku, s Tučepima, Podgorom, Živogošćem, Igranama, Brelima, Baškoj Vodi i drugim romantičnim mjestima u sredini. No osim za kupače, Makarska je odredište za planinare i sve ljubitelje prirode jer nad njom se uzdiže veličanstveno Biokovo, zaštićeni park prirode, prošaran najdubljim ponikvama u Hrvatskoj i nakićen jedinstvenim ljekovitim i aromatičnim biljem. Uspon na vrh, na Svetoga Juru i njegovih 1762 metra visine, vrijedi svakoga metra. Kao i spuštanje dolje, moru.Tim putom spušta se strelovitom brzinom i bura, pogotovo preko Vrulje, mjesta gdje biokovske stijene uranjaju u more u strmini dubokoj 288 metara. A ispod, u moru, kako ime kaže– podmorski izvori vode.Makarska je, osim po školjkama i Malakološkom muzeju sa svojih deset tisuća primjeraka, poznata i kao sportsko središte mladih i u tome drži dugu tradiciju, bez obzira na vrstu sporta. Odiše očito mladim duhom i zdravljem: mnoga su djeca tuda prošla i mnogi su se roditelji u Makarsku vraćali. Kao i poznati nogometaš, inače rođeni Makaranin,Alen Bokšić.

Karakteristike luke:
Zemljopisna širina: 43° 17’ N
Zemljopisna dužina: 17° 01’ E
Dužina obale: 332 m
Površina kopnenog dijela: 4 200,62 ㎡
Površina akvatorija: 99 016,82 ㎡
Dodatne karakteristike luke:
Sve za kapetana
Kao grad od 14 tisuća stanovnika, Makarska nudi sve što čovjeku može zatrebati pa će tako i izletnici koji uplove u njezinu luku svakako doći na svoje. Osim restorana, tržnice, prodavaonica i ustanova svake vrste, tu su i ambulanta, veterinar, pošta i bankomat, a u Makarskoj je i crpka za brodsko gorivo.Autobusnim linijama Makarska je povezana sa svim mjestima u zemlji. Do Splita ima 59 kilometara. Iz Makarske vozi trajekt u Sumartin na Braču.
Sve za brod
Omogućena je opskrba svime što za brod može zatrebati, bilo da je riječ o kakvom kvaru ili tek usputnoj želji. Moguće je nabaviti i rezervne dijelove, a na raspolaganju stoje i majstori svih vrsta