Maslinica

Osim maslina, ono što u Maslinici upada u oči gusta je borova šuma na jugu. A inače u oči upada sve jer ne znaš gdje bi prije pogledao. Dovoljno je baciti pogled na sedam razasutihotočića ispred naselja: najveću Stipansku s ostacima benediktinskog samostana, pa na Balkun, Rudulu, Grmej, Saskinju, Polebrnjak i hrid Kamičić.Maslinica je jedino šoltansko naselje (a Šoltana ima sve skupa 1500) na zapadnoj strani otoka. Nastala je 1703. godine kada je plemićka obitelj Marchi dobila dopuštenje iz Mletaka da tu podigne naselje s obrambenim kulama kojimaće ga zaštititi od čestih napada gusara. Danas dvorac pruža luksuzan smještaj i gastronomski užitak u restoranu.Za one koji prednost daju užicima u prirodi Šolta i Maslinica pravi su izbor. Još uvijek se može naći komadić usamljeničke plaže, što je uistinu rijetkost u današnjim vremenima. Naprotiv, jako je napučeno u Šešuli, uvali kraj same Maslinice, koja pruža takav prirodan zaklon brodicama da je uvijek puna nautičara.

Karakteristike luke:
Zemljopisna širina: 43° 23’ N
Zemljopisna dužina: 16° 12’ E
Dužina obale:
Površina kopnenog dijela: 3 771,81 ㎡
Površina akvatorija: 24 714,39 ㎡
Dodatne karakteristike luke:
Sve za kapetana
U Maslinici postoje dućani za nabavu svega nužnoga te, naravno, restorani i kafići, a i hotel. Za sve ostalo, pa čak i na bankomat, valja potegnuti do Grohota.Autobusnim vezama Maslinica je spojena sa svim naseljima na Šolti, uključujući, dakako, i glavno otočko središte Grohote i trajektnu luku u Rogaču. Postoji i katamaranska veza sa Splitom. Do Trogira i Drvenika velog i malog može se doći samo turističkim izletničkim brodicama, iako su zapravo preko puta.
Sve za brod
Zatreba li brodici majstor, i uz to kakav potreban dio, Maslinica je kao stvorena za to. Ima i majstora i svega što treba.