Milna

Gotovo svaki naš otok ima svoju Milnu, a bračka je od svih njih milina najveća. To je najveće naselje na zapadnoj obali otoka Brača, sa svojih 1100 Milnarana, nekad poznato po tvornicama sardina, a danas kao nezaobilazna dionica naruti krstarenja Srednjim Jadranom.Milnu čuva Mrduja, otočić koji kao prometnik stoji nasred Splitskih vrata, između Brača i Šolte, pokazujući put nautičarima i, svake godine, jedriličarima u najmasovnijoj regati u Dalmaciji, onoj Mrdujskoj. Put će vas od Mrduje, dolje u uvalu, ravno dovesti do Milne.Naselje se razvilo u 17. stoljeću i bilo je najvažnija luka na Braču sve do sredine prošloga stoljeća. Tamo negdje do osamdesetih vozio je i trajekt.Iako je Milna na zapadnome dijelu otoka, iz nje svi putovi vode u razvikane, lijepe uvale na jugozapadnoj obali – od Osibove i Pasikove do Lučica, uvale u koju kao da su se uvalile mnoge male vale i valice. Iz Milne do svake od njih, računajte, tek dvadesetak minuta hoda.Ali zapravo iz Milne ne treba ni otići. Ona drži svoj komad mora i daje komad kraja, dok se brodica ljuljuška, sat s kampanila odbrojava vrijeme, a čini se kao da je stalo.

Karakteristike luke:
Zemljopisna širina: 43° 19’ N
Zemljopisna dužina: 16° 26’ E
Dužina pristaništa: 100 m (u planu dodatnih 359 m)
Površina pristaništa: 200 m2 (1 085 m2)
Površina akvatorija: 4 200 m2 (23 115 m2)
Dodatne karakteristike luke:
Sve za kapetana
U Milni nema što nema – tu su prodavaonice, restorani, liječnici, pošta i bankomati. U Milni je i crpka za brodsko gorivo. Nema jedino veterinara. Ako vam je ljubimac bolestan, valja potegnuti 18 kilometara do Supetra.Mjesto je autobusima povezano s cijelim otokom, a katamaranima sa Splitom i Hvarom.
Sve za brod
Milna je pravi raj za brodice jer je omogućena opskrba strujom, vodom i gorivom. Na raspolaganju su svi majstori i dijelovi za popravke.U samoj je luci i ACI-marina.