Sućuraj

Ako se Teuti, ilirskoj kraljici, mjesto tako svidjelo da je tu podigla dvorac, vjerojatno će se svidjeti i vama. Kako i ne bi kada od istočne punte Hvara, koju je Sućuraj zapasao s obje strane, ima samo tri nautičke milje do kopna pa se može doslovno pljunit na kraj, i to usred Makarskog primorja, a blizu su i Pelješac i Korčula. Savršeno za izlete.Luka je mala, uska i zaštićena kao gnijezdo, usred naselja – kao iz čitanke. U dnu vezana ribarska flota, strancu za ugođaj, a domaćemu za kruh. Tih domaćih usve 350.A ako se skrasite u Sućurju, na okolne izlete i ne trebate ići. Samo birajte stranu otoka Hvara i izležavajte se na plaži po želji: na sjevernoj obali preporučamo Mlasku, a na južnoj Pernu. I budite spokojni jer čuva vas sveti Juraj i nitko vam ništa ne može. Kako se vidi i na grbu Sućurja, ubio je zmaja.

Karakteristike luke:
Zemljopisna širina: 43° 07’ N
Zemljopisna dužina: 17° 11’ E
Dužina obale: 445,00 m
Površina kopnenog dijela: 6 179,46 ㎡
Površina akvatorija: 50 771,74 ㎡
Dodatne karakteristike luke:
Sve za kapetana
U Sućurju, osim restorana i kafića, ima i prodavaonica, ambulanta, pošta i bankomat, ali nema veterinara. Ako se kome razboli ljubimac, mora potegnuti na kopno jer je lakše i brže do Makarske nego do Staroga Grada.Sućuraj je povezan stalnom i čestom trajektnom linijom s Drvenikom pa se na kopno stigne za manje od pola sata, sa svim ukrcavanjem i iskrcavanjem. Autobusi pak Sućuraj povezuju s Hvarom i Starim Gradom samo tri puta tjedno, no autobusi iz Staroga Grada voze preko Sućurja i u Split.
Sve za brod
U samom Sućurju nema ni majstora ni mogućnosti nabave dijelova za brodicu ako se štogod pokvari. U tom slučaju ide se na kopno, u Makarsku.