Supetar

Supetar s Brača gleda na Split i tako je dobro s njime trajektno povezan da je onima koji žive u Splitu, a rade u Supetru, i obrnuto, bliže iz kuće na posao nego mnogim Splićanima iz kvarta u kvart. Između dalmatinske i bračke metropole stoji samo 9,5 nautičkih milja rijetko kad nemirnoga mora.Niknuo usred uvale svetoga Petra, Supetar je glavni grad Brača, njegovo gospodarsko, kulturno i turističko središte, u kojemu živi 3900 stanovnika, što je zapravo cijela petina svih Bračana zajedno. A nije da je Brač mali.Naravno, kao što je povezan s kontinentom, tako je spojen i s cijelim otokom, ali pustite duge ture, zavalite se podno Leroja, gradskoga sata, duboko udišite otočki zrak i slušajte Radio-Brač koji se iz Supetra emitira još od 1987., iz doba Jugoslavije, pa je Radio-Brač prva postaja koja je započela radom izvan okvira državne radiotelevizije.Dopustite sebi samo laganu šetnjicu do okolnih vinograda i maslinika, tek toliko da pronađete koju malu, tipičnu okruglu kamenu kuću s kupolom za krov – pretpostavlja se da su takve bile u pretpovijesno vrijeme.

Karakteristike luke:
Zemljopisna širina: 43° 23’ N
Zemljopisna dužina: 16° 33’ E
Dužina obale:
Površina kopnenog dijela: 20 051,79 ㎡
Površina akvatorija: 84 075,95 ㎡
Dodatne karakteristike luke:
Sve za kapetana
U Supetru je moguće nabaviti sve što treba – postoji niz prodavaonica, a tu su i liječnik i veterinar, pošta, bankomat.Gradić je čestom trajektnom vezom spojen sa Splitom, a autobusima sa svim mjestima na otoku Braču.
Sve za brod
Ako dođe do kvara na motoru ili je potreban bilo koji stručnjak, električar, mehaničar, ili pak kakav rezervni dio – do svega se može doći.