Trogir

Trogir, omiljeno odredište nautičara, uglavnom zbog toga što predstavlja savršen spoj između ljepota maloga mista i prednosti grada od 13 tisuća stanovnika, smjestio se u Trogirskom kanalu u tri đira, po čemu je, mnogi vjeruju, dobio i ime: uz kopneni dio i uz dio na otoku Čiovu, srce i središte grada je na trećemu dijelu, na otočiću u sredini između kopna i otoka, danas poluotoka Čiova, dakle između dva mosta kojima je u stvari otočić Trogir razapet s obje strane. Raj za brodice i brodare!Svakako je raj i za ljubitelje umjetnosti, starine i uopće ljepote jer Trogir je najbolje sačuvani romaničko-gotički grad na širem prostoru Srednje Europe pa ga je svjetskom baštinom proglasio i UNESCO. Posebno su za njega čuli, recimo, svi europski apotekari jer u Trogiru je otvorena prva ljekarna na cijelom kontinentu još 1271. godine.Trogirani su podrijetlom Grci: osnovali su ga grčki kolonisti s Visa u 3. st. pr. n. e. i službena verzija imena zapravo ide uz grčko tragos što znači koza. U ono je doba koza očito bilo više nego sada. No ako i jest star, Trogir nije starmao, ni umoran. I zato nikad nije sam; rado mu dolaze gosti.Tko još nije čuo za kulu Kamerlengo i bacio s nje pogled na luku, tko još nije prešao prag portala majstora Radovana u katedrali sv. Lovre i prošetao uskim kalama grada-muzeja, Pjacom i pjacetama – vrijeme je da to učini! Morskim sladokuscima predlažemo đir: iz luke na tržnicu, inače jednu od najljepših na Jadranu! Ne izlazite iz brodice nego oplovite trogirski otočić! Na drugoj strani otoka ukazat će se pred vama Pazar koji samo čeka da s banaka pobacate sve što vam treba ravno u brod. Na povratku namignite svetome Ivanu, gradskomu zaštitniku, i otplovite na kupanje recimo u uvalu Saldun na Čiovu. A čim u sumrak zabljesne svjetionik na hridi Pčelica u daljini, vratite se nazad u grad jer, pjeva i Vinko Coce, u zaljevu malom, gle, Trogir već spava, a na Rivi te čekam ja...Trogir mnogi nazivaju Malom Venecijom, ali stvar bi trebalo obrnuti – Mlečani su iz Venecije dolazili u Trogir i tu ostali. Čaje pusta Venecija prema Trogiru gradu!A tko je sve bio i tko se u Trogir(u) zaljubio, ne bi stalo u ovako malu knjižicu. Spomenimo zato samo one najzaljubljenije i inače u svijetu najobljubljenije: engleskoga kralja Edwarda VIII. i njegovu lady Simpson zbog čije je ljubavi dao i kraljevstvo.Vi ne morate ništa dati. Dosta je bacit cimu i vezat se zatrogirski komad kraja.

Karakteristike luke:
Zemljopisna širina: 43° 30’ N
Zemljopisna dužina: 16° 10’ E
Dužina obale: 825,60 m
Površina kopnenog dijela: 9 016,81 ㎡
Površina akvatorija: 142 208,30 ㎡
Dodatne karakteristike luke:
Sve za kapetana
Trogir je, dakako, opskrbljen svim vrstama prodavaonica, postoje liječnik, veterinar i ljekarnik, pošta, bankomat, tržnica, ribarnica i brojne ustanove. U Trogiru je i crpka za brodsko gorivo.Autobusnom je vezom spojen sa Splitom i zaleđem, a brodskim linijama s Drvenikom Velim i Malim, Splitom i Slatinama. Aerodrom, splitska zračna luka, udaljen je samo 3 km.
Sve za brod
Omogućena je opskrba strujom, vodom, naftom, a može se doći i do mehaničara, električara i stručnjaka svake vrste za brodske popravke. Kraj same luke je ACY-lučica za nautičare.