Vrboska

Kamene kuće zrcale se u nepomičnoj vodi kanala, a onda dođe most. Ispod njega lukovi za prolaz male brodice, pa još jedan. Pa otočić usred svega. Stigli ste u centar Vrboske.Stanovnici Vrboske na Hvaru (njih oko 500) imaju brodice s preklopnim jarbolom, baš zato da bi mogli kroz bočati kanal, izmiješane morske i vode potoka, koji teče kroz njihov gradić. I uvijek paze na šćigu jer uvala je kao boca – kad more naglo nahrupi, razina se digne, pa osekne.Cijela je Vrboska kao pjesma. Posve lirska, iako je mjesto zapravo poznato po epskome dijelu povijesti jer u njoj je bila kuća Matije Ivanića, vođe pučkoga ustanka na Hvaru. I Ivanić je bio rodom iz Vrbanja iz kojega potječu svi iz Vrboske budući da je Vrboska vrbanjska luka.Prije nego doplovite do gradića, dočekat će vas Zečevo, otočić ni tri kilometra udaljen od mjesta, na samom ulazu u uvalu, pun plaža i nenastanjen, pust, ako se ne računaju zečevi.

Karakteristike luke:
Zemljopisna širina: 43° 10’ N
Zemljopisna dužina: 16° 40’ E
Dužina obale: 239 m
Površina kopnenog dijela: 658,78 ㎡
Površina akvatorija: 39 450,76 ㎡
Dodatne karakteristike luke:
Sve za kapetana
Osim ugodu i uživanje, lijepu šetnju i pohod na „dobru spizu“, Vrboska nudi prodavaonice za nabavu najnužnijega, poštu i bankomat. Zatreba li ambulanta, ide se u Jelsu, udaljenu tri kilometra, a veterinar čeka u Starome Gradu, do kojega ima deset kilometara. U Vrboskoj je i crpka za brodsko gorivo.Autobusima je Vrboska stalnom linijom povezana sa Starim Gradom, Jelsom i Hvarom, iz Jelse je katamaranom pripojena Braču i Bolu a, kao i u Jelsi, i u Vrboskoj postoji helidrom.
Sve za brod
Sve vrste popravaka broda moguće je obaviti u samoj Vrboskoj. Tu su i majstori i sve potrebno. U Vrboskoj je i ACI-marina.