JELSA PUNA JARBOLA I VINA

JELSA PUNA JARBOLA I VINA

     U Jelsu se može i sletjeti pa nema šanse da se ne bi moglo i uploviti. Oduvijek je Jelsa kao malo turističko mjesto bila daleko veća i značajnija nego što na prvi pogled izgleda. Sajam vina u Jelsi stara je na daleko poznata fešta, a ima Jelsa i svoje druge rituale poput procesija te da se o tradiciji njenih pomoraca i ne govori. Zato je i luka u Jelsi osobitog timbra, stare gradnje s puno lucidnosti koja otkriva višestoljetnu jelšansku pomorsku kulturu.

     Nekad davno se već u Jelsu znalo sletjeti malim avionima koji su najavljivali Sajam vina, a blizina Starog Grada i aerodroma bila je presudna. Taj potez od Starog Grada do Jelse kroz puste vale ako se ide morem pa kroz kopno, polja i šume, blizina prelijepe Vrboske i malih mista u brdima poput Pitava, sve su to odlike Jelse, koje se ne smije zapustiti jer zajedno svi ti gradići, od Starog Grada pa desetak kilometara uokolo čine neiscrpno bogati kraj za sve što čovjeku može past na pamet kad uživa i kreira život.

      Zato i Lučka uprava županije brine o Jelsi te u fazama malo pomalo gradi jednu cjelinu koja će Jelsu na svim nautičarskim, pomorskim i turističkim kartama podignuti visoko na ljestvici privlačnih destinacija.

        Glasoviti vinar Andro Tomić s nestrpljenjem očekuje dovršenje uređenja luke i rive u Jelsi, te tvrdi da će Jelsa doživjeti nevjerojatan procvat.

          – Danas se osnovna komunikacija svega živoga odvija i događa preko mora – govori glasoviti vinar Tomić. – I zato je toliko bitna luka, porat ili portal na koji moramo gosta primiti na velika vrata. Radi se o tome da je luka u Jelsi zadržala tradicionalni pristup prema čovjeku s mora, i tu će uploviti brod, ali druga je priča kad on uplovi u Vrbosku. Tamo je zaštićeniji i nekako već upućen na rivu, dok Jelsa ima karakter one stare, klasične luke. Nautičarima je Jelsa idealna, gotovo kao jezero, bonaca po svim vjetrovima, a ipak objektivno uvijek ostaje ono malo straha zbog bure.

         I zato se mnogi nabiju u Vrbosku što i njoj smeta i čini je prenatrpanom, oku ružnom, a prelijepa je.

          – Lipo bi bilo vidit onako šumu jarbola u Jelsi – govori Andro Tomić. – I zato me veseli da će se uskoro i dogoditi.

         Za turizam općenito novi vezovi i nova riva svakako su preokret Jelsi. Tako razmišljaju i mještani koji žive od turizma. Na primjer Martin Reljanović koji drži apartmane u prekrasnoj šumi na putu od Jelse prema Vrboski:

          – Ništa nije tako važno koliko uvjeti svakog gradića da bude spreman privući gosta uvijek i ponovno još jedan dan više. Gost se ne smije mučiti oko pitanja smještaja i uživanja u Jelsi nego mu sve mora bit na ruku, plaža, kafići, restorani i konobe, lijepa šetnja, dobar odmor u apartmanu ili hotelu, maksimalno uvjetan uplov u luku i siguran vez. To su komponente koje gosta čine bezbrižnim, a na putu i za vrijeme odmora jedino to mu je i bitno. A ne da razmišlja što činiti ako je bura, što ako je jugo. Gost u Jelsi mora biti sretan ako je jugo ili bura tako da ne mora isploviti nego ostati u Jelsi i uživati u njoj. U biti, uživati onako kako uživamo i mi mještani. Zato sam bio presretan slušajući i riječi župana Ževrnje koje nas čine mirnima da će uskoro krenuti i radovi za dovršenje naše luke koja nam iz svijeta donosi život i radost.  

NA SLICI: Dosljedno tradiciji Jelsa će imat luku s još većom sigurnošću i zaštitom od bure