NOVO DOBA ZA DRVENIKE

Počela izgradnja trajektnog pristaništa Trogir-Soline

NOVO DOBA ZA DRVENIKE

Kako reče Snježana Vulas, predsjednica MO Drvenik Veli, nakon 30 godina, napokon je riješen najveći problem otočana ali i posjetitelja Malome i Velom Drveniku, prekrasnim turistički privlačnim destinacijama u trogirskom akvatoriju na krajnjem  zapadu mora Srednje Dalmacije, županije Splitsko-dalmatinske, čiji je župan Zlatko Ževrnja u petak, 30. listopada, otvorio početak izgradnje trajektne luke Trogir-Soline.

I ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić je ove godine prigodom uručenja ugovora o sufinanciranju tog projekta ravnatelju Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoju Maroeviću istaknuo važnost potpore projektu županijske Lučke uprave u kategoriziranju luke i poboljšanja uvjeta i sigurnosti plovidbe. Značaj veze otoka Malog i Velog Drvenika s gradom Trogirom brzo će se osjetiti u redovnom trajektnom prometu na linijama Trogir – Split – Mali Drvenik – Veli Drvenik.

Izgradnjom operativne obale i površine koja će svojim sadržajima dati potpuno novi izgled tom dijelu Trogira u neposrednoj blizini povijesne jezgre rasteretit će gradsku trogirsku rivu a obogatiti trogirske kapacitete u otvorenosti prema moru i pomorskom prometu. I trogirski gradonačelnik Ante Stipčić je podsjetio koliko dugo je taj problem bio gorući i za grad i za otočane, jer je trajekt godinama pristajao na nekoliko lokacija, i na segetskoj rivi, i na prostoru bivše vojarne u Segetu, pa pokraj kule Kamerlengo za putnike te u Segetu za ukrcaj vozila, što je izazivalo kaos, neprilike i nezadovoljstvo.

Ako se radovi dovrše iduće godine (valjda neće biti nepredviđenih problema van svačije moći) – bit će to veliko slavlje kad krene pruga za Drvenike, gotovo kao povijesni događaj za otvaranje nove buduće drveničke ere. Trajektno pristanište Soline dobit će novi gat dužine 55 m te parkiralište gdje će stanovnici i gosti otoka moći ostaviti automobile. Uredit će se i obala sa 110 novih vezova u drugoj fazi projekta planiranog za 2017. godinu. Pravi projekt za bolje sutra, život stanovnika, vikendaša i turista.

 NA SLICI: Mještani, vikendaši i turisti, svi jedva čekaju novo trajektno pristanište Trogir-Soline