OTOČKO PREDGRAĐE SPLITA

Kad se iskrcate u Supetru poslije trajektne vožnje po vrućini, jedva čekate negdje se odmoriti, sjest u kakvu konobu, marendat, doć' sebi... Osim ako ne žurite u jedan od prekrasnih uzmorskih otočkih gradića. Međutim, nije samo gužva na brodu, nego i u Supetru jer je to pravo predgrađe Splita, a onda jednako i kao „mali Split“, prometno čvorište za preostali otok Brač.

Odatle vas zovu Splitska, Postira, Dol, Pučišća, Povlja, Sumartin, Selca, Bol, Milna, Gornji, Donji Humac, Nerežišće, Sutivan, Mirca, Ložišće, Bobovišće... nema tu kraja. Ako imate vremena odmorite se u Supetru. Uz park prema moru put vas vodi do Vlačice, to je malo na zapad. Ona vas svlači i privlači, odma bi se čovik okupa, bacija u more. Ima jedan dugi betonski plato i riva, a onda je tu more srušilo mul. I sad se sve podiglo iznova, novo novcato, za parit oči. U suvremenom dizajnu šetate i eto vas u lipo ušuškani, malo skriveni prostor za vezat brodicu pa čak i jahticu od kojih osam metri najmanje a može i više.

Lipo je uređena ta lokacija koja nije marina nego putem se pružaju uvjeti za svakog nautičara, ali naravno, privezište je sezonsko jer kad odalame one zimske bure kojima je Supetar sudbinski izložen i nema mu pomoći – tada prestaje svaka aktivnost i za uteć od mora valjda je i nastalo skrovište lipo gori u brda sve do Gornjega i Donjega Humca di ima rezona za zavrtit janca i eto to. Tako biste se mogli popričat i s arhitektom Edom Šegvićem, fantazistom i idejnim projektantom mnogih lučica i luka Srednje Dalmacije.