STARI GRAD SA DVIJE RIVE

STARI GRAD SA DVIJE RIVE

 

             Evo se u Starome Gradu isto radi, gradi, kopa... Zdravko Geder, voditelj radova firme Marconi inženjering d.o.o. iz Splita potpuno je zadovoljan kako je od 9. listopada krenulo:

          – Nema se što puno vidit i slikat jer su to uglavnom zasad oni temeljni, podmorski radovi, pa se sve to može nazvat jedan obični iskop. Montirali smo elemente dosad u dužini od 24 m obale, sve je posloženo u moru, zasad nema nikakvih problema, čak je i vrijeme na našoj strani. Ali tko zna što nas čeka tako da ne možemo jamčit rokove. Sigurno ćemo dat sve od sebe kako bi Stari Grad za sezonu dobio novu rivu, šetnicu, vezove, jedan kompletirani izgled budući da smo radili i na onoj drugoj strani Starogradskog zaljeva i porta.

          Ista je tvrtka bila glavni izvođač radova na povijesnom projektu za Stari Grad, izgradnji rive i vezova koji se sad lijepo vide s ove strane gdje tvrtka Marconi gradi sjevernu obalu putem od samo dna zaljeva i luke prema spomeniku gdje je nekad bio stari škver i dalje prema crkvici sv. Jerolima kod poznatog restorana Eremitaža.

           Stari Grad će sad bit prekrasan s obje strane. Na onoj obali gdje je glavno okupljalište, Hektorovićev tvrdalj, pa gradska vijećnica i kavana, te niz vezova za nautičare, putem prema trajektnoj luci, ali i na suprotnoj strani koju Starograđani zovu Priko. Kako su mnogi vezovi mještana nestali izgradnjom rive za nautičare, tako će se sad mještanima vratiti ti vezovi na drugoj strani, na Priku. Bit će prekrasan prizor, nasuprot modernog doba pomorstva s jedrilicama i jahtama, na ovoj strani arhitekt Edo Šegvić dat će sve od sebe za dušu Paiza, za stari mandrač s vezovima za mještane, što se zove obično komunalnom obavezom. A od nekadašnjeg škvera dalje slijedi povijesni preokret, nema više pličine i nepogodnosti za bilo kakav vez, nego, kako kaže izvođač radova, voditelj Zdravko Geder:

          – Najprije će bit lijepo vidjeti za mještane novi mandrač s brodicama na rivi koju domaći svit zove Babareta vala, a dalje, nakon spomenika i starog škvera koji se ne dira, slijedi 330 m obale, s dubinom mora od 2,5 m što je velika novost, te sa šetnicom od 3 m širine koju će se fino urediti, te s mnogim komercijalnim vezovima za male brodice.

            Sve skupa bit će to novih 550 m obale, popločane rive s nizom zanimljivih sadržaja iz repertoara arhitekta Ede Šegvića.

    Voditelj radova Geder govori i o životu u Starom Gradu izvan sezone, radnicima koji su popunili prostor i domaćoj spizi u obližnjoj gostionici-restoranu Stari mlin, tako da postoje svi preduvjeti za dobar posao.

 

 

NA SLICI: Zdravko Geder, voditelj radova na sjevernoj obali u Starome Gradu, zajedno s tvrtkom Marconi, već se mogu smatrati domaćinom u Paizu gdje su radili i na Novo Rivo