SUPETAR ZOVE NAUTIČARE

 SUPETAR ZOVE NAUTIČARE

     Ni Supetar neće više biti prolazna tranzitna postaja za iskrcavanje na otok Brač preko puta Splita. Moglo bi se dogoditi da doživi turistički preobražaj kao i Split zadnjih godina. A Supetar mu je u stvari nešto kao predgrađe, jer trajektni most funkcionira besprijekorno i konstantno. Onaj noćni trajekt znao se, zahvaljujući mlađariji, pretvorit u disko...

     Znači, Supetar dobija nešto zbog čega će se putnici zaustavljati u glavnom gradu Brača, a ne samo iskrcavati kako bi što prije otprašili u smjeru Bola na jugu, Milne, Bobovišća i Ložišća na zapadu ili Postira, Selaca, Sumartina na istoku otoka. Nekidan je župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja posjetio gradilište u Supetru gdje se gradi lučica Vlačica sa 35 vezova, mandrač za nautički turizam, igralište za vaterpolo, plaža, pa kamena šetnica površine 4500 m kvadratnih,  projekt vrijedan oko 15 milijuna kuna.

       Priča bi se mogla „pustiti u pogon“  do ljeta 2016. godine, kako je najavio župan Ževrnja. Odavno je već utemeljeno gradnjom i projektom novo lice Bola, a napominje župan Ževrnja i nove projekte, luka u Pučišćima, gdje će se graditi riva sa 30-tak vezova. I ta investicija za nautički turizam vrijedi oko 15 milijuna kuna. Ževrnja ističe da je to planirani ukupni doprinos bračkom nautičkom turizmu, a oba projekta, Supetar i Pučišća financira u potpunosti županijska Lučka uprava.

      Supetar će promijeniti svoje vizure. Nova marina u Vlačici izgradit će se ispred zgrade Gradske uprave, ispod šetnice koja vodi prema zapadu, prema hotelskom resortu. Nautički turizam je za Supetar prijeka potreba, jer zbog nedostatka dodatnih privezišta za jahte i brodove mnogi putnici, turisti, izletnici idu dalje. Uređenje obale Vlačice i stvaranje dodatnih sidrišta stvorit će novi potencijal za boravak turista i duže, te se time može produžiti i sezona.

       Supetarska gradonačelnica Ivana Marković objašnjava koliko je taj projekt, makar nije prevelik, izuzetno značajan za bračku metropolu Supetar i glavnu otočku lučku prometnicu koja sa Splitom komunicira kao da je jedan od splitskih kvartova. Projektom bi Supetar preko noći prestao biti prolaznim sidrištem, te bi doživio zaokret prema nautičkom turizmu.

           Ivana Marković je istaknula „koliko to može biti i korist za Supetar, za gradski proračun, te je potpora županijske Lučke uprave na čelu s ravnateljem Domagojem Maroevićem u tome bila od presudnog značaja“...

           Autor arhitektonskog viđenja novog Supetra s marinom na području Vlačice idealno je zamislio arhitekt Edo Šegvić, što se može provjeriti na fotografijama, odnosno kompjutorskim oslikavanjem Supetra kakav će na tom dijelu izgledati sutra. Radovi su izloženi i u vijećnici gradonačelnice Marković. Tako će i Supetar šetnjom prema zapadnoj strani gradića, dobiti onaj topli dalmatinski timbar s ambijentom lučice, rive i prizora tipičnih za malo misto s brodicama, nešto slično kako to arhitekt Šegvić zna udahnuti po svom konceptu, na primjer na splitskoj Matejuški ili drugim starim stisnutim portima.

NA SLICI: Bageri u Supetru na izgradnji nove marine u Vlačici.